woensdag 31 oktober 2012

Piet Huysentruyt feestelijke pompoensoep

Ingrediënten:
  • een halve pompoen
  • 1 aardappel
  • wit van een prei
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 2 liter groentebouillon (zie recepten links op de pagina)
  • 2 schijfjes gedroogde ham (ganda)
  • 4 eetlepels verse geitenkaas
  • peterselie
  • 200 milliliter room
  • olijfolie
  • Italiaanse kruiden
Bereiding:
  1. Snij alle groenten in stukjes en stoof ze aan tot ze mooi glazig zijn.
  2. Voeg de groentebouillon toe en laat 45 minuten koken.
  3. Pureer de soep met een mixer en voeg er de room bij
  4. Neem een schijfje ham, smeer er de geitenkaas op, rol op en strooi er de Italiaanse kruiden op.
  5. Serveer de pompoensoep met fijngesnipperde peterselie.

Tomatensoep met balletjes van Jeroen Meus

Ingrediënten:
  • 5 tomaten
  • 1 liter kippenbouillon
  • een laurierblaadje
  • olijfolie
  • een teentje look
  • een selderstengel
  • tijm
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 250 gram gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 1 eetlepel paneermeel
  • peper en zout
Bereiding:
  1. Stoof in olijfolie de ui en de look aan.
  2. Snij de wortel en de selder fijn en stoof ze mee aan.
  3. Snij de tomaat in fijne stukjes en voeg ze toe, laat ze sudderen op een zacht vuurtje.
  4. Voeg wat tijm, het laurierblaadje en de tomatenpuree toe. Bevochtig de soep met de kippenbouillon en laat dit 20 minuten trekken.
  5. Haal het laurierblaadje en de tijm uit de soep, en als je dit wil mix de soep.
  6. Meng voor de balletjes het gehakt met het paneermiddel en het ei. Rol er balletjes van en laat ze garen in de soep

Tomatensoep met balletjes van Piet Huysentruyt

Ingrediënten:
  • 2 geschilde aardappelen, in stukjes gesneden
  • 2 uien, in stukjes gesneden
  • 13 tomaten, in stukjes gesneden (meer tomaten mag, dit versterkt de smaak)
  • tomatenpuree (begin met 3 eetlepels)
  • room (ook 3 eetlepels)
  • ketchup (2 eetlepels)
  • 2 liter groentebouillon (met blokjes, of op voorhand klaargemaakt)
  • olie
  • 350 gram gehakt
Bereiding:
  1. Verhit de olie in een pan of een pot en stoof hierin de aardappeltjes met de uien
  2. Voeg de tomaten bij de groentebouillon en laat 20 minuten koken
  3. Pureer de soep, en als je dit wil zeef ze
  4. Voeg de ketchup en tomatenpuree toe
  5. Rol van het gehakt kleine balletjes, en rol ze wat in bloem
  6. Voeg de balletjes bij de soep en laat koken tot de balletjes klaar zijn
Nog een laatste tip van Piet Huysentruyt: gebruik geen groene groenten want dit laat je soep alleen maar verkleuren.