Dit is post 1 van 3.
De heldere vleesbouillon
De ingrediënten hieronder zijn voor 1 fond
Ingrediënten
- 1 kalfspoot
- 1 runderschenkel
- 1 kalfsbeen
- 1 runderbeen
- 1 flink stuk mager vlees
- 3 of 4 preien
- 150 gram wortelen
- 50 gram rapen
- 50 gram selderij
- 1 takje peterselie
- 1 teentje knoflook
- 2 uien
- 5 of 6 kruidnagels
- 1 takje tijm
- 3 blaadjes laurier
Bereiding
- Een grote pan voor 1/3 met water vullen. Kalfs en runderbeenderen met het vleesafval (pezen, zenuwen en kraakbeen) in het water doen, alsook de runderschenkel en het stuk mager vlees.
- Wanneer de kookpan voor 2/3 vol is aan de kook brengen, afschuimen en opnieuw aan de kook brengen.
- Een groentemengsel schoonmaken: wortelen, laurierblaadjes, een paar rapen, veel selderij, de groene bladeren van de prei, een ongepeld teentje knoflook, een takje tijm, de peterselie en met een kruidnagel bestoken uien.
- Opnieuw aan de kook brengen, afschuimen, water bijvoegen zodat het volume constant blijft. Opnieuw afschuimen en gedurende 2 uur zachtjes laten koken.
- Na het gaarkoken de bouillon door een fijne zeef doen. Om een heldere bouillon te krijgen moet men ontvetten (dit woord wordt uitgelegd in een blogpost).
- Wanneer de bouillon niet helder genoeg is kan men de bouillon klaren (dit woord wordt uitgelegd in een blogpost).
Smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten